Vana resenärer, så kan vi kort beskriva Marina och Thomas. De har anlitat
oss på byKettil flera gånger, därför var det extra roligt att de gjorde det
igen. Att det blev just Sydafrika den här gången, ett land de tidigare inte
har besökt, hade de klart för sig från början. Vi fick förtroendet att arrangera
resan med boenden, olika aktiviteter och safari. Läs om hur de upplevde
resan och låt dig inspireras.

Ni bodde på två olika hotell i Kapstaden, vad har ni att säga om dem?
– Camissa House var underbart, helt i vår smak. Hit vill vi gärna återvända men då bo i ett rum med havsutsikt. Vi älskade stilen på hotellet och att det var så lugnt och stilla.
Leeu Estate var också bra. Vi har aldrig tidigare bott i ett så stort rum. I huvudbyggnaden fanns en stor, härlig balkong med utsikt över hela området. Här kändes det verkligen att det var ett topphotell,
allt var perfekt. Vi var nästan ensamma på hela hotellet, tala om lyxigt!

Hur valde ni att upptäcka Kapstaden?
– Dels gjorde vi våra egna upptäcktsfärder och promenader men vi anlitade också guider som var så duktiga. Besöket i kåkstäderna berörde men var något vi inte skulle ha velat vara utan. Det gav tid för eftertanke. Vi besökte bland annat ett dagis med många småbarn. Vi hann också med att besöka ett center där pensionärer träffas, tillsammans med dem sjöng och dansade vi. Ett minne
för livet.

Vad gjorde ni mer?
– Vi besökte Ellerman House, ett lyxigt boutique-hotell i Kapstaden som har vunnit flera priser. Men vi nöjde oss med att ta en drink där. Det var vackert och trevligt med en genuint antik stil, men som boende föredrar vi Camissa House.
Sedan var vi på en restaurang som heter Silo. Det var trevligt men kanske lite väl turistigt utmed vattnet.

Hur tog ni er till de olika ställena?
– Hotellen hjälpte till med att boka restauranger och transporter, ofta blev det Uber.

Gjorde ni några spännande utflykter?
– Det var en otroligt vacker biltur till staden Knysna, vilka vägar och vilken natur! Thomas favoritställe.
Där gick det att välja på olika vandringsleder; 3, 5 eller 10 km. Vi valde 5 km och den tog tre timmar! Inget för barn. Vi bodde på Kanonkop Guesthouse som kändes lite slitet men hade en fantastisk service.

Hur var safarin på Settlers Drift?
– Vi var i stort sett de enda gästerna och hade fantastiska safaris med kunniga guider. Tyvärr regnade det den ena dagen vilket var tråkigt. Vi fick ändå se fyra av ”The Big Five”, leoparderna ville inte visa sig. Övernattningen i lyxtält är också minnesvärd.

Vilka restauranger skulle ni vilja lyfta fram?
– Lunchen på vingården Delair Graff Estate kan vi varmt rekommendera. Och absolut ett besök på vingården Babylonstoren Estate, bara trädgården är värt besöket. Vi åt också en härlig middag på coola FYN i Kapstaden, superläckert med inspiration från Japan och Sydafrika.

Var det något ni inte tyckte fungerade under resan?
– På något hotell svämmade duschen över och det var problem med värmen i rummet. Men hotellet hade hög servicenivå och fixade till det snabbt.

Om ni ska sammanfatta resan, vad är era bestående intryck?
– Vi hade förväntat oss ett fattigare och mer ruffigare Sydafrika, men fick en helt annan bild. Det var vackert, rent och ett helt fantastiskt resmål – och vilka människor!