Paret älskar att utforska storstäder, men Palermo var ett blankt papper. En signal till byKettil och flyg, transfers, boende och det lilla extra var bokat och klart.

Hur hittade du byKettil allra första gången?
– Vi kände till dem sedan tidigare och har väldigt positiva erfarenheter.

Varför gav du byKettil förtroendet att ta hand om resan?
– Palermo var ett blankt papper för oss. Ingen av oss hade varit där innan och knappt ingen vi kände heller. Så vi slog en signal till byKettil, de brukar ha bra koll.

När du tänkte på resan innan du åkte, vad hoppades du på då?
– Vi tänkte lite ruff storstad, många olika kulturer, mycket att se och uppleva, god mat och gott vin.

Hur väl uppfyllde resan dina förväntningar?
– Jag skulle säga att vi blev positivt överraskade. Det var en vackrare stad är vad vi hade trott. Och den italienska känslan gick bokstavligen att ta på, både vad gäller trafik, temperament, ljudnivå, intryck, kultur, mat och dryck.

Har du något exempel på sådant som överträffade dina förväntningar?
– Alla matmarknader var fantastiska, en orgie i estetik, smaker och dofter. Missa inte Mercato Il Capo. Och närheten till havet. Med buss tog det bara en halvtimme till den underbara stranden Mondello och plötsligt var all storstadsstress som bortblåst.

Var det något som kunde ha varit bättre?
– Värme är underbart och inget vi ska klaga på, men 35 grader i en storstad är ganska påfrestande. Det hade vi inte förväntat oss i oktober.

Finns det någon speciell händelse från resan som du kommer att minnas länge?
– Alltså, katakomberna var speciellt. Kanske mest för att det var så surrealistiskt. Att vandra runt i underjordiska gångar och betrakta påklädda skelett. Men det hade kunnat göras ännu mer intressant och kanske lite mer värdigt. Vi var också på ett maffiamuseum som berättade naket och ocensurerat om konflikter, korruption och livsöden som berörde. Den romantiserade bilden av maffian vi ser i filmer och serier är långt ifrån den mörka vardag som tagit så många människors liv.

Om du bara fick berätta en sak för era vänner om resan, vad skulle det vara?
– Om vi räknar bort resdagarna hade vi tre hela dagar i Palermo. Vi valde att dela upp dem i en kulturdag, en dag på stranden och en shoppingdag. Det blev effektivt och vi hann med väldigt mycket på det sättet. Och testa streetfoodspecialiteten l’arancina, panerat och stekt ris med olika fyllningar. Inte för att det är vansinnigt gott, men det smakar Palermo.

Hur upplevde du resmålet, själva destinationen?
– De flesta har en uppfattning om hur italienare är och hur Italien är. Exakt så är det i Palermo, ungefär som Italien upphöjt till tio. Det är högljutt, mycket trafik, passionerat, vackra byggnader, romantiska bakgator där tvätten hänger mellan husen, dofter och riktig mat lagad på riktiga råvaror. Det är enkelt att ta sig fram till fots, det mesta ligger inom bekvämt gångavstånd. Människorna är vänliga och väldigt tillmötesgående. De kunde oftast inte ett ord engelska, men smattrade på med sin italienska och gestikulerade vilt och gjorde sig på så sätt ändå förstådda.

Sista dagen mötte vi ägaren, Eugenio, som berättade den fantastiska historien om hotellet. Från att ha varit ett rivningsobjekt har han renoverat hela byggnaden till originalskick. Förvandlingen tog 13 år.

Hur upplevde du hotellet, vad var bra/mindre bra?
– Vi bodde på det ganska enkla Boutique BnB Dolcevita som by Kettil hade letat upp. Suveränt läge mitt i stan och nära till hamnen. Rent och snyggt men kanske lite väl spartanskt inrett. Frukosten var helt okej. Personalen var väldigt personliga, trevliga och hjälpsamma. Sista dagen mötte vi ägaren, Eugenio, som berättade den fantastiska historien om byggnaden. Från att ha varit ett rivningsobjekt har han renoverat hela byggnaden till originalskick. Förvandlingen tog 13 år.

Vad tycker du var mest värdefullt för dig under den här resan?
– Att få uppleva den där riktigt italienska känslan. Och den där omtanken som by Kettil är så bra på. Den kan till exempel yttra sig i mer plats för benen på flyget utan att vi hade bett om det. Och att allt klickade, från flygbyten till transfers till och från hotellet.

Finns det något du skulle vilja tipsa andra resenärer om som funderar på just den här destinationen?
– Öppna sinnena och ta in staden. Den är mycket på alla sätt och vis men också brutalt charmig. Och blir du trött av alla intryck finns det oaser som är ljuvliga. Den nya hamnen med sina mäktiga fontäner. De smala gränderna i den gama stadsdelen. Den stadsnära stranden Mondello. Takbaren Osservatorio och fiskrestaurangen La Pesceria.

Vissa detaljer på hotellet har restaurerats och bevarats vilket ger det ett charmigt intryck. Här ser du hotellets entré från insidan.